ВРЕДНИТЕ ЛЪЧЕНИЯ ОТ ДИГИТАЛНИ УСТРОЙСТВА

30 Август, 2021
Защо са нужни предпазни очила при работа с компютър?

С развитието на технологиите, прекарваме повече време пред дигитални екрани. Независимо дали сме пред лаптопа, настолния компютър, таблет или мобилен телефон - екраните на дигиталните устройства излъчват електромагнитни лъчения, които са вредни за окото. Проучванията показват, че с времето, прекомерното седене и ползване на всички тези устройства, нанасят върху човешкия организъм сериозни увреждания. Основно, вреди за окото;  асоциално поведение, неудовлетвореност от действителността, болки в гърба и кръста, вратът и раменете. Без предпазни очила, пациентите изпитват главоболие и напрежение, безсъние и тежест в главата. 
Решението е просто и лесно - очила за компютърна защита
В оптики „Косеви“ обръщаме специално внимание на всеки наш клиент и съобразяваме всеки чифт очила, според индивидуалните нужди на клиента. В магазините ни, както и онлайн на varnaoptics.com, предлагаме огромно разнообразие на марки, модели, цветове на атрактивни и изгодни цени. 

Освен електромагнитни лъчения, дигиталните устройства излъчват и синя светлина, която може да навреди на организма по различни начини. Синята светлина се намира навсякъде около нас пред деня. Един от механизмите на организма за хормонален баланс зависи от количеството синя светлина, която попада в очите. Чрез този механизъм, организмът ни „преценява“ кога е ден и кога е нощ. Това е важно за нормалният ритъм ден/нощ на организма. Прекомерното излагане на синя светлина, може да обърка огранизма – ако стоим до късно пред компютъра, организма се заблуждава, че още е ден. За да се предпазим от тези нежелани ефекти, са разработени специални покрития, които се наслагват на оптичните стъкла. Тези покрития блокират само част от спектъра на синята светлина -  тази част, която е вредна за очите и организма. Последните разработки в сферата на оптиката предлагат нови стъкла, които са изработени от нови полимери, които блокират синята светлина в масата на стъклата. Това осигурява допълнителна защита, като позволява освен блокиране в масата на стъклото, да се добави и покритие за защита от синята светлина, като по този начин осигурява пълна защита за очите и организма.

Различни проучвания в офталмологията показват, че синята светлина е отговорна за дегенеративни промени в макулата, като нежеланите ефекти може да бъдат необратими, да настъпи слепота.

Всички сме свидетели, как нашите деца са пpиcтpacтени към всичко което се случва на екраните им -  видео игри, мобилни телефони, лаптопи, таблети и т.н., а държавата насърчава употребата им.
Единствената защита за очите Ви и очите на децата Ви, са предпазните очила. 

Плоските компютърни и телевизионните екрани, излъчват синя светлина. Тя е налична в слънчевите лъчи, излъчва се и от луминесцентните лампи. При повишени нива или продължително излагане има доказани вреди за окото.
Едни очила за компютърна защита, имат специални покрития върху стъклата, които не допускат синята светлина да достига до очите. Очилата с такава защита, могат да бъдат диоптрични или просто предпазни очила.
Индивидуално подбраните очила са в състояние напълно да неутрализират негативния ефект от компютъра. Очилата трябва да са леки и здрави. Да бъдат удобни и да осигуряват достатъчна видимост. И на изгодна цена. 

Всички компании за производство на предпазни и диоптрични стъкла, са насочили усилията си в тази посока. Като в допълнение е добавено антирефлексно покритие от най-висок клас, за да се осигури максимален комфорт и защита.