ПРАВИЛНА УПОТРЕБА НА КОНТАКТНИ ЛЕЩИ

16 Април, 2021
Контактните лещи са едно от предпочитаните средства за корекция на зрението. Те са добър избор при определени активности/спорт. При желание за носене на контактни лещи е силно препоръчително да се обърнете към вашият очен лекар (офталмолог). Консултирайте с него всички важни детайли, свързани с носенето и поддръжката на контактни лещи.

Експертни проучвания потвърждават, че контактните лещи са в по-голяма степен безопасни при правилна употреба. Въпреки това може да предизвикате различни инфекции, ако не се отнасяте отговорно. Измиването на ръцете преди контакт с лещите, почистване на лещите с подходящи разтвори, са само част от необходимите действия за предпазване на очното здраве.

1. Избор на контактни лещи. 

Изборът на контактни лещи започва от лекарския кабинет. Задължително посетете специалист - офталмолог или оптометрист. Това е най-правилният начин да установите какъв тип контактни лещи са подходящи за вас. Контактните лещи могат да коригират:
 • Миопия. 

Хората с миопия виждат ясно на близки разстояния, но се затрудняват на далечни разстояния.
 • Хиперметропия. 

При това състояния, хората виждат на далечни разстояния, но на близки разстояния обектите са замъглени.
 • Пресбиопия.

Нарича се още - възрастово далекогледство. Това състояние се появява с годините, обикновено след 40. С времето, зрителната острота на близки разстояния намалява и е нужна корекция.
 • Астигматизъм. 

Може да се прояви както самостоятелно, така и в комбинация с миопия или хиперметропия.

2. Различни материали и характеристики на контактните лещи. 

На пазара днес се предлагат много различни варианти контактни лещи. За да направите правилен избор се посъветвайте със специалист. При специализиран преглед за контактни лещи лекарят ще измери необходимите мерки за правилно напасване на контактните лещи във вашите очи. След като установите тези параметри трябва да се запознаете с различните видове контактни лещи:
 • Меки контактни лещи. 

Тези лещи са гъвкави и следват формата на окото. Подходящи са за по-динамичен начин на живот и различни спортове. Големият им диаметър осигурява повече комфорт при носене.
 • Твърди контактни лещи. 

Тези лещи осигуряват по-добра зрителна острота и могат да се използват за корекция на повечете зрителни състояния. Твърдите контактни лещи предразполагат към по-нисък риск от очни инфекции, поради тяхното качество да пропускат газ (газпропускливи). Това означава, че окото може да диша през тях. При правилна употреба и стриктна хигиена могат да се ползват дълго време. Потребителите се оплакват от по-нисък комфорт с твърдите контактни лещи.
 • Хибридни контактни лещи. 

Тези лещи комбинират твърд материал в центъра на лещата с мек материал в периферията. Полезни са за състояния като кератоконус или необичайно извита роговица.

3. Начин на живот и бюджет за контактни лещи. 

Твърдите контактни лещи са по-дълготрайни, като може да ги носите значително по-дълго време от меките, ако диоптъра не се промени. Потребителите посочват комфорта като основно предимство на меките контактни лещи. При избор на контактни лещи, имате избор от:

 • Еднодневни.

Лещите за еднократна употреба са най-безопасният вариант. Носят се един ден и след това се хвърлят. Не е нужен контейнер за лещи, смяна на разтвор и т.н. Потребителите посочват еднократните контактни лещи, като по-скъп вариант.

 • Едномесечни. 

Контактни лещи за удължено ползване. Необоходимо е да се съхраняват в специален контейнер за контактни лещи. Този контейнер се почиства редовно. Когато не ползвате лещите, трябва да ги съхранявате в специален за целта разтвор. Едномесечните контактни лещи са по-бюджетен вариант, но изискват повече поддръжка.

4. Поставяне и сваляне на контактни лещи:

 • Строга хигиена

Преди поставяне или сваляне на контактните лещи, задължително измивайте ръцете си обилно с течаща вода и сапун за ръце. По този начин се намалява риска от инфекции.

 • Съхранявайте правилно 

Използвайте качествени аксесоари за контактни лещи. Специализираните контейнери са изработени от специлна пластмаса. Използвайте подходящ за вас разтвор за контактни лещи. Сменяйте ежедневно разтвора, в който съхранявате лещите.

 • Разтвори за контактни лещи. 

Консултирайте се с вашият оптик. Съществуват различни видове разтвори. Определете най-подходящия за Вас. Съществуват разтвори за различни цели: за измиване. съхранение и промиване на контактните лещи преди поставяне в окото.

За да намалите риска от усложнения спазвайте правилата и използвайте професионална консултация от очен лекар!