КАКВО Е ПРЕСБИОПИЯ

28 Юли, 2023
Пресбиопията е често срещан проблем, който засяга хора над 40-годишна възраст. Понякога се описва като "старческо далекогледство". Пресбиопията е резултат от загубата на гъвкавост на мускул, който е отговорен за акомодацията, която ни позволява да фокусираме на предметите на различни разстояния. С възрастта, този мускул постепенно губи своята гъвкавост, което прави трудно за нас да фокусираме ясно на близки разтояния.
Симптоми на пресбиопия:
Затруднение при четене на малки шрифтове и детайли на близка дистанция.
Нужда от държене на книги, списания и смартфони на по-голямо разстояние, за да можем да ги видим ясно.
Често чувство на умора или напрежение на очите при работа на компютър или при близка работа.
Затруднение при превключване от гледане на близко към далечно и обратно.
Как се коригира пресбиопията?
Пресбиопията може да бъде успешно коригирана с помощта на диоптрични очила или контактни лещи. В зависимост от индивидуалните нужди и предпочитания на пациента, могат да бъдат предложени следните възможности:
Диоптрични очила за близко виждане:
Това са очила, които помагат на очите да фокусират на близко разстояние. Те се използват при четене, писане, работа на компютър и други дейности, които изискват ясно виждане на близко.
Бифокални или прогресивни очила:
Това са специални видове диоптрични очила, които комбинират корекция за далечно и близко виждане в една леща. Бифокалните очила имат видима линия, разделяща зоната за близко виждане от зоната за далечно виждане, докато прогресивните очила предлагат гладък преход между двете зони без видима линия.
Контактни лещи за пресбиопия:
За хората, които предпочитат контактни лещи, съществуват мултифокални контактни лещи, които предоставят корекция както за далечно, така и за близко виждане. Тези лещи позволяват на потребителите да се наслаждават на ясно виждане без да сменят очилата си.
При избора на диоптрични стъкла е важно да се консултирате с лицензиран оптик или оптометрист, за да получите персонализирани препоръки, които отговарят на вашите индивидуални нужди и стил на живот. Така ще можете да се наслаждавате на ясно и удобно зрение във всички ситуации.