КОНТАКТНИ ЛЕЩИ

Контактни лещи за очи или диоптрични очила? Кое е по-добре? 


Контактните лещи или лещи за очи, са друга алтернатива за корекция на зрението. Както при очилата, контактните лещи не са само медицински. В категорията лещи за очи попадат и естетичните цветни лещи. Козметичните цели, за които могат да се използват лещите за очи, са за подчертаване или промяна цвета на очите (цветни лещи), за защита на очите от лъчения, за улесняване на зарастването на роговични рани и др. Лещите имат много предимства, които често ги правят доста по-предпочитани, отколкото очилата. Открийте видовете лещи за очи и научете основните причини, поради които е по-добре да носите контактни лещи, особено когато сте пред компютъра. 

Контактни лещи... Защо не, даже по-добре. 

Въпреки споровете "за" и "против", погрешните схващания за контактните лещи, дори и днес могат да попречат на хората да ги пробват. Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че контактните лещи са много безопасни за носене, а всякакви потенциални проблеми могат лесно да бъдат избегнати при правилна грижа и правилно отношение. Разнообразието при лещите за очи включва типове като: цветни лещи, еднодневни контактни лещи, едномесечни контактни лещи, тримесечни контактни лещи, астигматични контактни лещи.

Контактните лещи са оптични лещи, поставяни директно в окото за корекция на зрителните смущения, предизвикани от различни отклонения (далекогледство, късогледство, астигматизъм и др.). Контактните лещи са забележителна алтернатива за очите. Те позволяват да се избегнат такива проблеми за хората, носещи очила като, например: ограничено полезрение, оптически измами, запотяване на стъклата, отказване от определени видове спорт. Лещите имат много предимства пред очилата - те са невидими, понасят се лесно, не се замъгляват при промяна на температурата, не ограничават зрителното поле, дават по-добра корекция на зрението от очилата. Лещите, обаче, изискват много повече грижи и средства. Неправилното им съхранение и употреба ги правят опасни за очите и могат да доведат до сериозно увреждане на роговицата. Според материала на лещата съществуват два вида контактни лещи – меки и твърди. Има разделение и в режима на носене на контактните лещи. Те биват еднодневни контактни лещи, едномесечни контактни лещи, тримесечни контактни лещи и други. Това означава, че след изтичане на съответния срок, лещите трябва да бъдат заменени с нови. Безспорно, най-удобен във всяко отношение, е ежедневния режим на смяна – всяка сутрин се отваря нов чифт лещи, който вечерта се изхвърля. На практика риск от натрупване на инфекции е сведен до минимум. Не се налага и ползването на разтвори за съхранение.

Разделението, според вида корекция, е:
 - диоптрични лещи – за корекция на късогледство или далекогледство;
 - торични лещи – астигматични контактни лещи;
 - цветни лещи – за корекция цвета на ириса, козметични /без диоптър/ и диоптрични;
 - терапевтични лещи  – при очна травма или инфекция;
 - мултифокални лещи - коригират зрението както за далеч, така и за близо.

Лещите за очи са подходящи и след 40-годишна възраст, а за спорт те представляват вашият идеален избор, защото там са просто незаменими. Повечето спортове и физически упражнения е немислимо да се практикуват с очила. За разлика от тях, контактните лещи не се движат, когато главата или очите ви се движат, което означава, че няма да се притеснявате, че ще паднат и потенциално да се счупят.

По принцип лещите за очи е много трудно да бъдат счупени. За всички, които живеят и водят активен начин на живот, контактните лещи със сигурност са по-добри от очилата. По-малко препятстващи от тях, лещите за очи няма да пречат на предпазните ви средства за работа като каски, шапки и предпазни очила. Животът просто е по-лесен! Да не пренебрегваме и друг техен плюс - по-лесно ще се целувате, тъй като контактните лещи няма да попречат на тези сладки моменти, както може да се получи при някои неудобни очила! Можете също така да танцувате всякакви буйни танци, без да се притеснявате, че ще паднат. Няма да се налага да се справяте с отблясъците на обектива следващия път, когато правите селфи. Смятаме, че това са отлични причини да носите контактни лещи, вместо очила..